Ander blogs en websites

zaterdag 7 januari 2017

In het Hannoveraans leger


Mijn speurtocht naar onze voorouders van de kant van mijn moeder levert interessante informatie op. Tijdens mijn zoektocht belandde ik in de geschiedenis van het Pruisische leger in de 17e en 18e eeuw. Het werd deels een opfrisser van mijn lagere school geheugen op geschiedkundig niveau. Ik ging terug naar de tijd waarin in Europa nog flink oorlog gevoerd werd. Er blijkt veel officieel geregistreerd te zijn.
De Fransen en hun bondgenoten Rusland, Oostenrijk, Zweden en Saksen, trokken het Duitsland van toen binnen. De Pruissen kozen ervoor niet met de Fransen een verbond aan te gaan. Samen met bondgenoten Engeland (zie verwijzing rond het huwelijk met Prediger) en Hannover bond het de strijd aan tegen de Fransen (Slag bij Rosbach, 1757). De hertog van Cumberland, zoon van koning George 2, had het commando over de troepenmacht van zo'n 40.000 man.
Al scrollend kwam ik in een Engelstalig document met allerlei gegevens over de troepenmacht de naam Sebo tegen! Het betrof de tijdsperiode van de Spaanse Successie oorlog. Helaas geen voornamen of initialen. Maar toch erg indrukwekkend. Veel speelde zich af in het gebied waarin plaatsen liggen (rond Hannover)  die ik in de stamboom ook ben tegengekomen.
Ik kwam ook een Fräulein von Sebo tegen die met een apotheker trouwde. Daarbij stond vermeld dat ze een dochter is van een luitenant Von Sebo.