Ander blogs en websites
▼
dinsdag 17 januari 2017
Afvalscheiden en betalen
Zoals gezegd is de gemeente Dronten bezig het scheiden van afval verder aan te scherpen. De bedoeling is om dit jaar de mensen het restafval zelf in ondergrondse containers te alten deponeren. Dat scheelt de ophaaldienst veel kilometers, tijd en dus geld. Kassa!
In de keuken hebben we inmiddels vier voorzieningen voor het afval. Een grote bak voor het plastic en blik/metaal, twee kleinere voor respectievelijk het GFT en Restafval en een zakje voor het kleinere papierafval (verpakkingen, tissues enzovoort). De zak voor het plastic en blik wordt op de maandagochtend hangend aan een lantaarnpaal aangeboden. De overige opslag wordt periodiek geleegd in de speciale kliko's voor papier, GFT en Restafval.
Er zijn al ondergrondse containers in gebruik. Met behulp van een pasje krijgt men toegang tot de container. Met zo'n container is het een kleine stap richting het wegen van en betalen voor het afval. Immers, via het pasje weet men wie, wat en wanneer, terwijl een simpel weegmechanisme daaraan ook de hoeveelheid kan toevoegen. Samen met een prijs per kg leidt dat tot een rekening. Een dergelijk systeem van doorbelasten kan op elk willekeurig moment gestart worden.
Ik hoop niet dat zoiets gaat gebeuren. Of beter : het zou erg onverstandig zijn. Uit eerdere ervaringen is gebleken dat bij betaling het afvaltoerisme op gang komt en de hoeveelheid gedumpt afval alleen maar sterk doet stijgen. Het opruimen ervan kost veel meer. Ook bij winkels zal de hoeveelheid afval sterk toenemen, omdat veel klanten de verpakking daar al gaan verwijderen en achterlaten. Een goede balans vinden tussen scheiden en afvoeren enerzijds en het voor de inwoners 'gemakkelijk' kwijt kunnen van het afval anderzijds lijkt mij belangrijker dan de kosten/baten verhouding. Vooral omdat via de belastingen toch al veel financieel rechttrekt.