Ander blogs en websites

dinsdag 14 juni 2016

Brexit

Als ik de berichten rond een eventueel Brexit lees, doen ze mij denken aan een werkgever van mij. Het bedrijf had een nieuwe directeur gekregen. De oprichter was vertrokken, nadat het bedrijf opgenomen werd in het toenmalig Bührmann Tetterode concern. De nieuwe directeur was een voormalig financieel directeur. Helaas heeft hij de zaak toen naar de afgrond geleid.
In het laatste halfjaar van zijn bewind, daalde de sfeer tot onder het nulpunt. Medewerkers die het faillissement zagen aankomen, dienden hun ontslag in. Gevolg was dat de directeur hen begon te treiteren. Ze moesten subiet hun leaseauto inleveren en kregen geen toegang meer tot de systemen bedoeld voor medewerkers. Na hun vertrek werd het vakantiegeld en de laatste loonbetaling uitgesteld. In tegenstelling tot de normale gang van zaken, werd het personeelsverloop niet meer in het personeelsblad vermeld. Dat gold ook voor nieuwe opdrachten. Maar de laatste wat het direct gevolg van falende commercie.
Medewerkers die bleven (vaak vanwege hun opdrachten) werden onder druk gezet. Wie alsnog zou willen vertrekken zou daarvoor financieel bloeden. Kortom, volop dreigementen. De zaak ging binnen een half jaar failliet. Meneer had langere tijd ook geen pensioenafdrachten gedaan.
De EU reageert net zo. Volop dreigementen. Niet alleen voor elk lid dat wil vertrekken, maar ook voor de blijvende leden. De angst en bangmakerij regeren. Het is interessant te lezen dat anderen de EU ook negatief beoordelen. Een Brexit gaat ons net zoveel kosten als wanneer ons land zelf uit de EU zou stappen. Wat een onzin, wat een bangmakerij! De EU heeft daarin natuurlijk niet de afdrachten betrokken die lidstaten nu aan die EU doen. Zo rekent het wel erg gemakkelijk.  Er komen andere manieren om lucratief te blijven handelen met het UK en andersom. Als de EU zo krampachtig en aristocratisch blijft reageren, gaat ook zij failliet. Ik hoop het van harte. Men zou de EU dan als een prototype kunnen beschouwen, om een geheel nieuwe te ontwikkelen. Zonder de geld verslindende, autoritaire bloedzuigers.
Aristocraat Rutte vertoonde onlangs ook nare landverraderstrekjes door tegenover EU boeven te verklaren faliekant tegen referenda in ons land te zijn. Wat is Mark Rutte toch een ordinaire slijmbal! Hij gaat geheel voorbij aan de democratie en het feit dat er sprake is van een forse toename van tegenstanders c.q. criticasters van de EU in huidige vorm. Engeland is niet het enige land.