Ander blogs en websites

donderdag 26 mei 2016

Nieuwe zonwering


Handige clips
Op het dakje van onze overkapping hebben we voorzien van nieuw windbreekgaas / schaduwdoek. Het dak kent doorzichtige golfplaten. Als de zon schijnt wordt het al snel warm onder de zelfbouw constructie. Na de bouw hebben we een jaartje een voormalige caravanluifel als 'zonwering' op dat dak gelegd. De luifel leverde weliswaar schaduw op, maar ging bij harde wind of windvlagen ondanks de bevestigingen klapperen en uiteindelijk scheuren.
Ik besloot dit jaar een proef te doen met een restant groen 'windbreekgaas', ook wel schaduwdoek genoemd. Dat gaas hebben we een aantal jaren in de voortent van de caravan als grondzeil gebruikt. Een mooie en vooral handige oplossing, want (regen)water loopt door de fijne mazen weg. Schoonmaken was ook gemakkelijk. We hebben dat doek een paar keer in (natuur / zee)water schoongespoeld. Het doek droogt erg snel.
Ik heb een stuk van dat doek gebruikt om de buitenkant van het hok van de motorfiets af te werken. De neutrale groene kleur komt natuurlijker over aan de straatkant, waar zich een groenstrook bevindt.
Door de peesrail getrokken
De proef met het groene doek als zonwering verliep naar tevredenheid. De wind heeft er geen vat op (windbreekgaas dus), het geeft voldoende schaduw en als het regent dempt het doek ook het geluid beter dan met het luifeldoek. Het groene doek geeft wel een donker effect onder de overkapping. Vanwege dit succes besloten we nieuw doek te kopen, maar dan wel in een lichtere kleur. Het doek wordt erg vaak aangeboden in de kleuren groen of zwart.
In de webwinkel van de firma Van den Eijnde in het Brabantse Someren worden soortgelijke netten in verschillende kleuren aangeboden. We zijn voor de zandkleur gegaan en bestelden een stuk van 6 meter lang en 2.50 meter breed; zijnde de afmetingen van het dak van de overkapping. Het doek werd conform afspraak binnen vijf werkdagen afgeleverd.
Mooi licht!
Omdat het doek via een peesband-rail over de luifel getrokken wordt, moest Sonja 6 meter peesband aan het doek vastnaaien. De naaimachine maakte flink wat meters, want de overige kanten moesten ook nog afgewerkt worden. Sonja had al eerder een dergelijke klus gedaan met het groene testdoek. Dus ze was ervaren. We hebben het doek inmiddels gemonteerd. Aan een kant is een trektouw bevestigd aan de pees, waarmee we de bovenkant van het doek door de peesrail kunnen trekken. De onderkant van het doek is met die handige By Bolon clips (kampeerwinkel) vastgezet. Het ziet er prachtig uit en het voldoet aan onze verwachtingen. En het is aanzienlijk lichter onder de overkapping. Laat de zomer maar komen!