Ander blogs en websites

donderdag 28 april 2016

Vlaggenprotocol

Toen ik in militaire dienst verkeerde, heb ik zegge en schrijven twee keer de vlag moeten hijsen en strijken. En opvouwen. Dat deed ik samen met een dienstmaat. Het opvouwen gebeurde langs de banen van de vlag, zodat alleen de rode en blauwe baan zichtbaar is. Vervolgens wordt de vlag in de lengte twee keer dubbel gevouwen tot ze blauw ziet. Het hele gebeuren viel onder een kazerneprotocol. Zo moest het en niet anders. De vlag over de grond slepen of laten vallen was uit den boze.
Eind jaren 80 kwam er voor de overheidsinstellingen een vlagprotocol. Burgers mochten gewoon hun eigen protocol bedenken, maar werden geadviseerd het officiële protocol te volgen.
Het officiële protocol houdt in, dat tussen zonsondergang en zonsopkomst geen vlag gehesen of  mocht blijven hangen. Bij onbemande overheidsgebouwen (volgens mij zijn dat er heel veel) mag de vlag blijven hangen, als ie maar van alle kanten goed belicht is.
Voor halfstok hijsen, moet de vlag eerst helemaal omhoog en vervolgens (na zo'n 3 seconden van rust) langzaam neergehaald tot halfstok (tot de helft of 2/3 van de hoogte). Als de halfstok vlag wordt gestreken, wordt ie eerst volledig gehesen en vervolgens langzaam gestreken. Officieel wordt de vlag op 4 mei (Dodenherdenking) pas om 18.00 uur gehesen en voor zonsondergang gestreken. Bij ons hangt ie de hele dag halfstok.
Voor het vlaggen is er een uitgebreide (met oranje wimpel) en beperkte mogelijkheid. Niet alle leden van de koninklijke familie verdienen de wimpel. Ook al zijn we allemaal gelijk, voor velen wordt nooit gevlagd. Er wordt ook niet voor iedereen met blauw bloed gevlagd. We blijven niet aan de gang hè.