Ander blogs en websites

maandag 21 maart 2016

Victoria Koblenko - Oekraïne

Ze was afgelopen weekend een paar keer in beeld. In een pretprogramma van RTL en een praatprogramma op zondag. Victoria is geboren in Oekraïne en is in de jaren 90 naar ons land gevlucht met haar familie. Ze is behalve actrice ook politicoloog.
Ik heb beide programma's niet serieus gevolgd. Ik zag wel een korte scene, waarin ze een oudere vrouw (haar moeder?) iets vroeg over mensenrechten in Oekraïne. De vrouw reageerde angstig en behoedzaam, want ze wilde niet opgepakt en in de gevangenis gegooid worden.
Tja, Oekraïne. Een land dat eeuwen lang een bezetgebied is geweest. Een land dat me een beetje aan België doet denken : verdeeld in twee kampen. De ene helft is pro Rusland, de andere meer Westers / EU georiënteerd. Maar het hele land is corrupt en instabiel.
De EU trekt en sjort samen met Amerika (NATO!) aan het deel van de bevolking dat nauwere banden wil met de EU. Ze willen die Oekraïners een schijndemocratie bieden, waarin men in EU verband leeggezogen wordt door een andere vorm van corruptie en dictatuur geleid door Brusselse witte boorden criminelen. Vraag eens aan voormalige DDR bewoners hoe het kapitalistische Westen, met name Duitsland, hen tot op heden bevalt. Het gros vindt dat het er echt niet beter op geworden is.
Mocht Oekraïne bij de EU betrokken worden, weest dan niet verrast wanneer tijdens het lidmaatschap een omwenteling zal plaatsvinden die pro Rusland is. Oekra betekent opzij of naast. Naast Rusland, waar het land zijn oorsprong vindt.