Ander blogs en websites

vrijdag 8 januari 2016

Recht op perspectief?

Het Europees Hof vindt sinds 2013 dat levenslange gevangenisstraf niet mag. Iedereen heeft volgens het Hof recht op enig perspectief en dat biedt het echte levenslang dus niet. Die uitspraak werd gedaan naar aanleiding van klachten van een paar Britse zware criminelen, die levenslang hebben gekregen.
Vanwege de uitspraak van het Hof is een tweetal criminelen in ons kikkerlandje na het vermoorden en beroven van drie mensen veroordeeld tot slechts 30 jaar gevangenisstraf. Zo'n straft mondt vaak uit in ongeveer de helft, bij goed gedrag. Met enig acteertalent is zo'n crimineel dus snel verzekerd van invrijheidstelling. De rechter vond dat zijn vonnis moest aansluiten op de uitspraak van het Hof. Het Hof stelt echter, dat levenslang wel toegestaan is, maar dat periodiek bekeken moet worden of de straf ingekort kan worden. Dus had deze rechter gewoon levenslang kunnen geven. Maar ach, het is het Nederland van de softies.
Het Europees Hof heeft geen richtlijnen voor de slachtoffers. Hadden die arme mensen dan voor hun brute dood geen recht op enig perspectief? De nabestaanden hebben nog wel enig perspectief : slachtofferhulp, therapieën voor psychische problemen en dagelijks leed, veel leed. En dat levenslang, zonder enig perspectief. Afgezien van doodgaan van verdriet. Om dat levenslang te bekorten heeft het Europees Hof nog geen oplossing gevonden. Erger, het heeft het leed van de slachtoffers en nabestaanden niet eens meegenomen in haar afweging.