Ander blogs en websites

maandag 4 januari 2016

Geschorst van school

Het is mij één keer overkomen. Omdat ik iets uit de la van de docent pakte, wat hij eerder die dag van mij had afgepakt : een metalen kam. Het leverde mij drie hele dagen prestatieverlof op. Haha!
In het nieuws las ik over het aantal schorsingen (een kleine 300 afgelopen schooljaar) in het basisonderwijs met als reden : de veiligheid van andere kinderen in gevaar gebracht. Nou, dat klinkt nogal ernstig. Al moet ik toegeven, dat er zo links en rechts op het schoolplein soms flink geslagen en geschopt wordt. Onder toezicht van de bekende overblijf-juffen. Als ze het zien, mogen ze ook niet veel, dus zien ze het liever niet. Niemand zit immers op een boze ouder van zo'n slaand kind te wachten.
Aan de andere kant, waarom zijn kinderen zo? Ik heb een jochie meegemaakt, dat thuis door zijn vader bijna dagelijks flink onder handen werd genomen. Stoeien noemde hij dat. Het ging er grof aan toe. Op school meende het ventje ook zo met zijn medeleerlingen te moeten stoeien compleet met schoppen en slaan. Er zijn ouders die dat fysieke gedoe geen probleem vinden. Totdat hun eigen kind klappen krijgt. Dan vergaat de wereld, zo lijkt het.
Andere zogenaamd agressieve kinderen, zijn louter gefrustreerd. Die frustratie wordt veroorzaakt door de manier van lesgeven. Kinderen die eigenlijk in het bijzonder onderwijs thuishoren, zitten nu op een basisschool. Een Haags idee. Nou dan weet je het wel. Helaas zijn veel leraren niet opgeleid om zo'n kind te begeleiden. Afgezien daarvan. ontbreekt hen ook vaak de benodigde tijd. Zo'n kind zit daar dus helemaal verkeerd. De opgedane frustraties komen er meestal in de pauzes uit, in de vorm van agressief gedrag. Met gevolg dat zo'n kind geschorst wordt met als reden : een gevaar voor de veiligheid van andere kinderen. Eigenlijk zou zo'n directeur geschorst moeten worden. Hij neemt wel die kinderen op school, maar behandelt ze slecht. Als je als school weet dat je niet de middelen en kennis hebt om dergelijke kinderen op te vangen, moet je er niet aan beginnen. Veel leerkrachten hebben zich al over de situatie beklaagd. Nu is alleen het kind de dupe. Ik vind het eigenlijk een laffe streek van die scholen.