Ander blogs en websites

donderdag 25 juni 2015

Yellow Ribbon 2

Ingezonden n.a.v. Yellow Ribbon

Citaat Willem, op donderdag 11 juni: ,,Slechts 4 á 5 % van de hondenbezitters is bekend met de betekenis van dat gele lintje. De rest herkent aan de manier waarop de hond en/of de baas zich gedraagt, of ze te maken hebben met een lastig mormel in kwadraat". 
Wat moet ik mij daar eigenlijk bij voorstellen? Zoiets als een hondenlijn met aan het ene eind een hond van een vent, en aan het andere eind 'een hond van een vent'?; als vervelende eigenaar van die vervelende, andere hond?! Nou, nou, Willem, daar krijg je toch zeker een geel/groene waas (lint) van voor je ogen!? en daarom mag jouw stukje wel wat worden opgevrolijkt vind je ook niet? Zou dat lukken met een lied, over een anderskleurig "Ribbon"; van onze "Good Old Kris"? 
Na het beluisteren hiervan op Youtube volgt een meer serieuze, totaal andere uitleg over het gebruik van zo'n lint.

Het gebruik van gele linten, ter herkenning van vervelende honden en idem hondenbezitters, was mij tot nu toe niet bekend maar na wat 'huiswerk' is mij gebleken dat deze gewoonte wel ernstig afbreuk doet aan de oorspronkelijke betekenis ervan.
1- Tot het einde van het nazibewind moesten joden en Roma n.l. gele linten of andere herkenningstekens dragen, zoals de Davidster.
2- Het logo van de Stichting Missing In Action (M.I.A.) bestaat uit een uil die een geel lint lijkt te grijpen. De uil staat in de mythologie over het algemeen voor onheil en/of de dood. Het gele lint heeft een associatie met het leger en wordt als symbool in meerdere landen, o.a. Denemarken, Zweden, Duitsland en Amerika, gebruikt om aan te tonen dat troepen en gegijzelden worden gesteund tijdens hun missies in het buitenland in de hoop op hun veilige thuiskomst. Het gele lint van M.I.A. betekent dan men zich bezighoud met die thuiskomst. Na meer dan 70 jaar zijn er nog steeds personen die wachten op die thuiskomst van hun familieleden of vrienden. Stichting Missing In Action focust zich vooral op de vermisten uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij het in de meeste gevallen vrijwel zeker is dat de persoon in kwestie niet meer in leven is. Dit verklaart de uil.

Fan-tilator