Ander blogs en websites

maandag 9 maart 2015

Warme lucht management

Ingezonden n.a.v. Mechanische luchtafzuiging


Het is ons natuurlijk al veel langer bekend: Willem houdt niet van verspilling van wat dan ook, hij houdt van netjes, én is zeer millieubewust!; "Ter land, ter zee, en in de lucht". Het etiket "warmelucht-econoom" zou hem dan ook beslist niet misstaan vanwege zijn bezwaar tegen het afvoeren van teveel warme lucht, door zijn mechanisch ventilatie-systeem, op plaatsen waar hij het beslist NIET wil.

Er bestaat een systeem dat helemaal beantwoord aan de wensen van onze 'warmeluchtbewaker'. Door in een woning gebruik te maken van een z.g. warmteterugwin-unit (WTW) wordt het warmteverlies tot een minimum beperkt en daarom wordt zo'n woning ook wel "Spaarhuis" genoemd.
Zie: http://www.bel-lanxmeer.nl/html/werkgroepen/eeni/bwh_wtw.pdf
In een WTW-unit wordt de warmte in de afgevoerde ventilatielucht d.m.v. een warmtewisselaar afgegeven aan de inkomende verse, koude ventilatielucht waardoor er uiteindelijk maar weinig warmteverlies is. In meerdere steden in ons land zijn middels nieuwbouwprojecten hele blokken van deze woningen opgeleverd en al jaren in gebruik. Het laten inbouwen van een WTW-unit in een woning met een gewoon mechanisch ventilatiesysteem is, vanwege de vereiste leidingloop, bijna onmogelijk en het kost erg veel geld. Maar toch, ........ eerlijk gezegd heeft het probleem dat Willem nu zo dwars zit mij eens serieus aan het denken gezet. Wat nu volgt is geen onzin-verhaal maar een serieus plan voor een mogelijk, bruikbare oplossing dat bij mij om welke reden dan ook in de bekende 'onderste lade' is blijven liggen. Mijn plan ontstond in de tijd dat er bij ons thuis drie tieners rondliepen die vanwege het sporten soms twee keer per dag onder de douche stonden waarbij het '5-minuten zandlopertje' werd genegeerd. Hiermee zijn we aanbeland bij het voorkomen van verspilling van warmte! Lees meer op Warmtebesparing.