Ander blogs en websites

donderdag 22 augustus 2013

Bergafwaarts?

Het centrum van Lelystad heb ik nooit echt aantrekkelijk gevonden. Ik voel me daar verdwaald in een grote grauwe ruimte. Er is door de jaren heen weinig tot niets veranderd. Of nee, in het midden staat nu een berg keien met meneer Lely op de top van een pilaar. Haast onzichtbaar hoog boven mijn hoofd. En er zijn miljoenen in het stadhuis gestopt. Maar daar is de sfeer op het plein niet beter van geworden.
De ongezelligheid neemt alsmaar toe. Vooral omdat steeds meer panden sluiten en/of langdurig leegstaan. Sommige zijn gevuld, zoals het voormalig postkantoor. Maar dan nog blijven ze onaantrekkelijk.
Recent is boekhandel Boom in de Kroonpassage gesloten (foto). Een grote boekhandel met te weinig omzet en geen opvolging. Het internet is meedogenloos. Bij Bol is ook veel verkrijgbaar. Ik mis nu wel de losse tijdschriften. Die koop ik selectief. Afhankelijk van de inhoud. In de bieb zijn ook bepaalde tijdschriften aanwezig, maar niet die ik lees. En vlak de komst van de e-book niet uit.
De leegloop gaat overigens gestaag door. Ik kan me niet voorstellen dat bepaalde winkels het in het centrum lang zullen uithouden. Het is daar vaak zo stil. Er worden wat dat betreft al namen gefluisterd van zaken die binnenkort de deuren zullen gaan sluiten. Hopelijk resteren straks niet alleen winkels met louter aanbod op het gebied van snacks, games en elektronica. De jeugd heeft immers de toekomst. Of moet ik gewoon betere tijden afwachten? Ik zou het anders ook niet weten.