Ander blogs en websites

donderdag 20 juni 2013

Arad, Pecica en Nadlac


Om een indruk te krijgen waar ik me ergens in Roemenie ophoud, heb ik uit een oude Gele Gids twee afbeeldingen gepikt. Een van het land met de districten en een van het district Arad, waar ik me bevind. Eind van deze week ga ik naar Nadlac, wat nog dichter tegen de Hongaarse grens ligt.
Daar heeft Olga's broer Mircea een veehouderij met voornamelijk varkens en in mindere mate runderen. Hij exporteert veel naar Hongarije. Mircea boert weliswaar goed, maar moet er ook keihard voor werken.
Men heeft mij veteld dat ik in Nadlac ook een speciaal religieusfeest zal bijwonen in een Grieks-Orthodoxe omgeving. Op zondag vertrek ik naar Pecica, het dorp waar Olga's moeder nog steeds woont. Ik ga bij haar een paar dagen logeren. Het dorp ligt ongeveer 22 kilometer van Arad.
In Pecica heeft de zoon van Mircea een praktijk. Hij is orthodontist en werkt van 8 tot 21.000 uur. Hij heeft grootse plannen. Hij gaat samen met nog drie collega specialisten een klein gezondheidscentrum beginnen. Pas als dat goed draait, wil hij aan trouwen gaan denken. Op dit moment is Tibi nog vrijgezel.