Producenten betreuren het dat consumenten, al dan niet georganiseerd, geregeld de werkwijze van de bedrijven kritisch volgen. Jammer voor hen, omdat het voor een groot aantal lekker goedkoop produceren is met kinderen als arbeidskrachten. Ontdekking ervan legt een bom onder hun enorme winsten. Die goedkope kinderen mogen opeens niet meer voor een schijntje 16 uur per dag werken. Nee, dan moeten die kinderen naar school. Wie zit daar als producerend bedrijf nou op te wachten?
De verkoopcijfers en de financiƫle markten zijn zo belangrijk, dat er zelfs mensenlevens voor opgeofferd mogen of zelfs moeten worden. Economie is wat dat betreft gelijk aan oorlog voeren. Het aantal slachtoffers is vooraf ingecalculeerd. De cijfers van het aantal kanslozen, gewonden en zelfs doden zijn verder van geen belang. Wel die van de koersen, de winsten en de bonussen.
Dat kinderen als secondaire arbeidsvoorwaarden mishandeling, onderbetaling, vernedering en geen toekomst kennen speelt geen enkele rol. De bedrijven met zo'n koloniale mentaliteit doen alles, wat in het ontwikkelde westen al decennia lang verboden is. Men maakt misbruik van lokale situaties.
Kijk maar naar de vele slachtoffers zoals die ten tijde van de gasramp in Bhopal, veroorzaakt door Union Carbide, nu DOW Chemical. Dat bedrijf is na het veroorzaken van de ramp van wereldformaat (er is niets gedaan aan de vervuiling) spoorslag er vandoor gegaan. Ook Shell gedraagt zich wat dat betreft schrijnend. Het concern geeft liever miljoenen uit aan reclamespotjes waarin het bedrijf als maatschappelijk betrokken en milieubewust wordt gepropageerd, dan dat het lokale bevolkingsgroepen helpt die geteisterd zijn door de vaak hufterige werkwijze van deze oliemaatschappij. Het bedrijf richt zich louter op de corrupte machtswellustelingen om zichzelf te verrijken.
En dat alles omwille van de cijfers, het grote geld. Een economische cultuur, die na de oorlog nadrukkelijk gepropageerd werd door de meedogenloze econoom Friedman. Hij heeft er zelfs een Nobel prijs voor gekregen. Zo erg is het gesteld met de beschaafde wereld.