woensdag 5 september 2012

Het politiek debat

Voor mij is het vaak geleuter hoor. Want de meeste politici zijn draaikonten. Het debat op RTL4 had voor mij geen winnaar. Of het zou de mevrouw Petra in die rode(?) jurk moeten zijn geweest met haar drammerige, vaak irrelevante vragen, die ze vaak herhaalde. Zonde van de kans en de zendtijd. Samsom had mooie verhalen, maar waar al die miljarden  vandaan moeten komen, vertelde hij niet. Dus wordt de schuld groter of andere lasten zwaarder. Het debat gaf wel een beter inzicht in wat de partijen willen. En geen enkele partij had wat mij betreft DE oplossing voor de aanpak van de crisis. Aan de andere kant had elke partij wel een of meer punten waarmee ik het eens ben. Hoe je het went of keert, het kost allemaal geld.
En toch. Als het slecht gaat bij een bedrijf, gaat men reorganiseren om de kosten te verlagen. Dat heeft men bij de overheden nooit gedaan. Betreurenswaardig. Het tekort dat ze veroorzaakt heeft moet door de kiezer opgehoest worden. Van Rutte krijgen de mensen die werken 1.000 euro netto. Je reinste discriminatie. Ik wil ook graag werken, maar mijn leeftijd vormt een obstakel voor bedrijven. En dus straft Rutte mij en niet die bedrijven. Dat discrimineren op basis van leeftijd begon al toen ik nog geen 40 was. En dan praat men over werken na je 65 ste. Veel bedrijven willen sec goedkope krachten. Risicovolle beleggingen (= graaicultuur, scoren op korte termijn) hebben de reserves voor de pensioenen inclusief de AOW opgevreten. In geen enkel programma heb ik iets daarover gehoord, terwijl dat een structurele aanpak zou zijn. Nu praat men sec over symptoombestrijding : langer werken en meer betalen. Het zelfde geldt voor de gezondheidszorg. De farmaceutische industrie en de dure specialisten slokken het grootste deel van het budget op.Ook daar wordt nog steeds niets aan gedaan. Ik bedoel : een orthodontist kijkt nog geen 2 minuten in de mond van je zoon en de rekening is 68 euro! En waarom mogen er niet meer specialisten komen? Met veel vraag en weinig aanbod wordt het salaris hoog. Veel te hoog in dit geval.
Rutte waagde (weer) te zeggen dat er geen geld meer naar de Grieken gaat. Maar ja, er staan meer landen te wachten op geld. Inclusief ons eigen land. Maar wij, kiezers, krijgen niets. Wij moeten alleen bijdragen. Moet ik toch denken aan het voorstel van een lezer om de verkiezingen geheel anders en toch democratisch op te zetten. Dan krijgen we een lijst met gekozen speerpunten en mogen de partijen zich opgeven om het uitvoeren. Maar ach, we gaan maar weer stemmen. Al weet ik nog niet op wie. Desnoods maar op Petra.