dinsdag 25 september 2012

Hechten en onthechten

Volgens de Boeddha dagkalender bij ons op het toilet doet onthechten lijden. Een vreemde filosofie als je net een grote boodschap doet : plomp! en een opgelucht gevoel krijgt. Maar ja, Boeddha zal vast ergens anders hebben gezeten, toen hij dit overdacht.
Maar goed, als gevolg van de uitspraak van boeddha denk ik : je kunt je beter nergens aan hechten. Maar dan zijn er mensen die zeggen dat je bindingsangst hebt. 't Is nooit goed. Ergens begrijp ik de gedachte van Boeddha wel. Hoe meer je gehecht bent aan iemand des te erger is de pijn als je zo'n iemand verliest. Dat geldt ook voor spullen, zeg maar de materiële zaken. Boeddha geeft een lastige opgave : lief en aardig zijn voor anderen en je toch niet aan hen hechten.
Wat me wel helemaal duidelijk is, is de zienswijze dat geluk iets anders is dan genot. Veel mensen zeggen gelukkig te zijn met hun grote villa of nieuw huis of auto. Dat is geen geluk, maar genot. Men kan niet gelukkig zijn met materiële zaken. Men kan er wel van genieten. Het geluk komt pas als je bij voorbeeld al je welvaart deelt met anderen. Maar ja, dan moet je wel voor geluk willen open staan en wat genot willen inleveren.